Milyen a jó dísztárcsa

A jó dísztárcsa nyomában

 

A dísztárcsa autónk látványképének egyik legkiemelkedőbb eleme esztétikai szempontból. Mint, ahogyan a neve is erről árulkodik, a jármű díszeként szolgál, szemrevalóbbá, fényűzőbbé varázsolja kerekeinket. Változatos, sokrétű a dísztárcsa kínálat, így mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt, illetve azt a darabot, ami tökéletesen illik az autójához. Sokaknak meglepő lehet, de a dísztárcsa nem csak látványelemként szolgál, hasznos szerepet tölt be kerekeink szerkezetének védelmében, ugyanis óvja a szerkezetet a külső hatásoktól. Ennek köszönhetően akár jóval megnövelhetjük kerekeink használati idejét.

disztarcsa.jpg
Ha már itt tartunk, felmerül a kérdés, hogy mitől is kell óvnunk a kerekeket?

A dísztárcsa tökéletesen betölti a kerék részeinek – a kerékagy, a keréktárcsa, és a kerék különböző szerkezeti elemeinek - védő szerepét. Az utakon bármikor érheti autónkat valamilyen külső tényező okozta sérülés, így érdemes szóba hoznunk a váratlan veszélyforrásokat is, ilyen például a kavicsfelverődés vagy a felcsapódó sár. A kerékszerkezetbe bejutó portól sem lehet eltekinteni, ugyanis kerékcserénél könnyen okozhat plusz munkát a szennyeződésektől rászorult elemek eltávolítása. Ezek után állíthatjuk, hogy nem csak az autónk szépségéért, de gyakorlati hasznáért is érdemes dísztárcsát beszereznünk.

Így eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy milyen a jó dísztárcsa?

Elsősorban a jó dísztárcsa szép. Feldobja a kerekeket, díszíti az autót, és egyértelműen összhangban van annak kinézetével. Választhatunk ízlésünk szerint, de azért ne hagyjuk háttérben a szakmai szempontokat sem. A jó dísztárcsa megőrzi rugalmasságát a hőmérsékletváltozások ellenére is, tehát hő hatására sem torzul, vegyszerrel érintkezve sem veszít fényéből, azaz fényezése minőségi, színvonalas. A felsoroltakon kívül sok kapaszkodó körömmel rendelkezik, mechanikus tisztításkor sem törik, szellőzőnyílásai megfelelő méretűek, így a féktárcsa hűtése is biztosított. Ha ezeknek az elvárásoknak eleget tesz az általunk kiválasztott termék, akkor jó dísztárcsával van dolgunk.

Tipp: Honnan tudjuk, hogy milyen méretű dísztárcsát kell vennünk?
Ha az autónk gumiabroncsának oldalfalán lévő feliratot leolvassuk, egy ilyen, vagy ehhez hasonló felirattal fogunk találkozni: 205/55 R16. Az "R" betű után következő szám mutatja a kerék méretét colban. Példánk esetében tehát 16 colos dísztárcsára lesz szükségünk!

Már minden információnk megvan, a megfelelő dísztárcsa kiválasztásához, illetve azt is tudjuk, hogy mire kell figyelnünk, ha jó, minőségi dísztárcsát szeretnék beszerezni.
Szerencsére széles kínálat biztosítja, hogy mindenki megtalálja az autójának, ízlésének, és pénztárcájának megfelelő dísztárcsát.

Alkatrészokosan

alkatrész